Wordt het eens tijd voor een bv?

Apuls Cijfers & Advies bemiddelt bij kwesties en conflicten

 

Conflicten tussen vennoten of aandeelhouders kunnen het voortbestaan van een bedrijf in gevaar brengen. “Bij kwesties of dreigende conflicten is het heel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven”, zegt Jan Tabak van Apuls Cijfers & Advies. “Wij proberen samen met de verschillende partijen tot een oplossing te komen, die goed is voor het bedrijf, de onderlinge relatie en met zo weinig mogelijk kosten.”

Vanwege een toename in het aantal aanvragen om te bemiddelen bij kwesties en conflicten volgde Tabak samen met Jan de Vries, één van de andere directieleden, een opleiding tot mediator. “Wij stellen ons altijd onpartijdig op, zijn onafhankelijk van beide partijen en houden zicht op de zakelijke kwestie. Maar het allerbelangrijkste is, dat wat wij bespreken is vertrouwelijk.”

Bemiddeling kan veel leed voorkomen, stelt Tabak. “Je wilt niet dat een kwestie of een conflict leidt tot extreme partijvorming en een gang naar de rechter. Meestal heb je dan alleen verliezers.” Een kwestie kan op veel verschillende manieren ontstaan, legt hij uit. “Bijvoorbeeld een verschil van mening over de visie van het bedrijf of de rolverdeling binnen het bedrijf. Het komt ook voor dat mensen te lang samenwerken en erachter komen dat dit niet meer werkt.” Daarnaast ziet hij dat er vaak problemen ontstaan bij bedrijfsovernames en scheidingen. “En wij bemiddelen veel voor familiebedrijven. Je wilt niet dat zakelijke problemen familieproblemen worden.”

Volgens Tabak kunnen veel problemen voorkomen worden door ‘aan de voorkant’ alles goed te regelen. “Maak vooraf goede afspraken en leg deze vast in een vof-contract of een aandeelhoudersovereenkomst. En zet hier ook in hoe je omgaat met kwesties.”

Wanneer je er toch niet samen uitkomt, dan begeleidt Apuls Cijfers & Advies graag het proces. Dit begint met het duidelijk in kaart brengen van het meningsverschil, zegt Tabak. “Wat is precies de kwestie en hoe is de kwestie ontstaan?”

Hij benadrukt dat ieder traject maatwerk is. “Want iedere kwestie is anders. Wel moeten beide partijen achter het traject staan.” Ook dragen de mediators geen kant-en-klare oplossingen aan. “Wij denken mee over de oplossingsrichting maar wij blijven neutraal en begeleiden het proces. Wij helpen de partijen zelf met een oplossing te komen die goed is voor de continuïteit van het bedrijf en waarbij beide belangen gediend zijn.”

Speelt er een kwestie in uw bedrijf of dreigt er een conflict en zoekt u een betrokken en betrouwbare mediator? Apuls Cijfers & Advies bemiddelt graag.

De voordelen van Apuls

Openingstijden

Heeft u een vraag?