Wordt het eens tijd voor een bv?

Integricon in Burgum startte vlak voor corona

Integricon is één van de klanten van accountant- en administratiebureau Apuls Cijfers & Advies in Burgum. Een nieuwe klant, want een startende onderneming. “Eind januari bracht Dirk van der Woude zijn administratie en belastingzaken bij ons onder”, vertelt Jan Tabak van Apuls. “Half maart werd hij geconfronteerd met de corona-maatregelen. Geen makkelijke situatie voor een pas begonnen zelfstandige.”

Van der Woude prijst zich gelukkig dat hij wat betreft zijn accountant koos voor Apuls Cijfers & Advies. “Ze vroegen belangstellend hoe het met me ging en ik kreeg een aantal mooie adviezen”, vertelt de eigenaar van Integricon. Apuls heeft jarenlange ervaring met bedrijfsvoeringen. “We denken in oplossingen en hebben daardoor vaak ook een coachende rol”, zegt Jan Tabak.

Integricon, nieuw in Burgum
Integricon, gevestigd in Burgum, is gespecialiseerd in integriteit- en cyberrisico’s. Eerder werkte Dirk van der Woude als rechercheur bij de politie. Daarna maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven en ontwikkelde zich als specialist in integriteit- en cyberrisico’s. Met Integricon biedt hij zijn kennis nu aan in Noord-Nederland. Dat doet hij door het geven van trainingen en workshops, door het uitvoeren van preventieve audits of scans voor organisaties, en door het doen van onderzoek na incidenten.

Voorbeelden van integriteitskwesties zijn diefstal door medewerkers of bedreigingen in een conflict. De leidinggevende heeft bewijs nodig. Daarover adviseer ik. Soms ondersteun ik door het maken van beeldmateriaal, zo nodig gemaakt met een verborgen camera. Ook begeleid ik de gespreksvoering tussen de leidinggevende en het betrokken personeelslid.”

Bij cyberrisico’s kun je denken aan thuiswerkende personeelsleden met bedrijfsgevoelige informatie op een laptop. Van der Woude: “Ik werk het liefst preventief: directieleden informeren over de gevaren en ze adviseren over mogelijke voorzorgsmaatregelen. Ik kan echter ook adviseren en ondersteuning bieden bij het oplossen van problemen die ontstaan na een incident. Denk bijvoorbeeld aan diefstal van de laptop waar onbedoeld bedrijfsgegevens op stonden.”

“Ook bij andere problemen schakelen directies mij in voor onderzoek”, vertelt Van der Woude. “Denk aan een fout in het productieproces waarbij de oorzaak niet duidelijk is, maar er uitgesloten moet worden dat het een menselijke fout betreft, laat staan opzet. Of denk aan een zorginstelling waar een medewerker verdacht wordt van onbevoegd handelen, of aan andere organisaties die vermoeden dat iemand fraudeert. Soms schakelen vastgoedhandelaren of verhuurorganisaties mij in voor onderzoek naar de betrouwbaarheid van potentiële klanten. Ook help ik ondernemers bij het screenen van nieuwe medewerkers. Voor sommige sectoren is dit wettelijk verplicht. Anderen willen imagoschade voorkomen.”

Steun voor starter in corona-tijd
De slechte start voor de bedrijfsvoering van zijn klant in coronatijd prikkelt Jan Tabak: “Ik zie veel samenwerkingsmogelijkheden met dit bedrijf; voor onszelf, maar ook voor diverse andere ondernemers. Hopelijk geeft het een a-ha-gevoel en moed om niet bij de pakken neer te zitten.” Dirk van der Woude: “Ik ben inderdaad de afgelopen weken veel tijd gaan investeren in mogelijke samenwerkingspartners. Daarnaast heb ik een scan ontwikkeld voor bedrijven waarmee zij hun fraudegevoeligheid vaststellen. Die wilde ik sowieso maken, maar had ik iets later in gedachten. Ik wilde mijn tijd echter nuttig gebruiken en hiervan profiteren toekomstige klanten.”

De voordelen van Apuls

Openingstijden

Heeft u een vraag?