Wordt het eens tijd voor een bv?

Globally Cool: “Wij werken wereldwijd. En nu?”

Apuls Cijfers & Advies in Burgum heeft een grote verscheidenheid aan klanten. Een aantal is heel specifiek, zoals Globally Cool in Leeuwarden. Eén van de drie eigenaren is Joost van der Kooij. Hij is content met Apuls Cijfers & Advies als administratie- en advieskantoor voor zijn bedrijf.

“We hadden het even heel zwaar toen de corona-crisis uitbrak”, vertelt Joost in het monumentale kantoorpand van Globally Cool aan het Zaailand. “De mensen voor wie wij werken, zijn wereldwijd verspreid. Jaarlijks zit ik zo’n vijftien weken per jaar in het buitenland, denk aan landen als Armenië, Ghana en Egypte. Tachtig procent van ons werk konden wij niet meer uitvoeren toen de luchtvaart stil kwam te liggen.”

Joost – samen met Onno Roukens en Alfons van Duijvenbode eigenaar van Globally Cool – was op dat moment extra blij met Jan de Vries, zijn contactpersoon bij Apuls. “De snelle reactie op mijn mail was precies de reden waarom we voor dit kantoor kozen. Iedereen kan jaarcijfers en nette rapporten opleveren, maar Jan de Vries doet meer. Je merkt dat hij zelf ondernemer is, managementervaring heeft en weet wat het is om personeel te hebben.”

Export-adviesbedrijf
Bij Globally Cool werken totaal twaalf mensen. Zij hebben een economische of marketing achtergrond met gevoel voor talen en communicatie. Globally Cool helpt bedrijven hun export te vergroten. Ze begonnen in 1999 met het adviseren van Friese bedrijven die hun buitenlandse exportmarkt wilden uitbreiden. Vandaag de dag komen de meeste opdrachten van organisaties als het Ministerie van Buitenlandse zaken en de Verenigde Naties, met het doel ondernemers in ontwikkelingslanden te ondersteunen bij het vinden van hun weg op de Europese markt. “Daarvoor geven we trainingen in de desbetreffende landen over bijvoorbeeld het versterken van websites en marketingactiviteiten. Ook adviseren we ondernemers en ondersteunende organisaties in derde wereldlanden, organisaties zoals hier bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Met hen delen we bijvoorbeeld onze expertise over online tools, zoals openbaar toegankelijke databases met praktisch toepasbare informatie.”

Apuls ontzorgt en adviseert
Jan de Vries kon Globally Cool ondersteunen bij aanvang van de coronacrisis door samen direct alle financiële aspecten onder de loep te nemen en de verschillende financiële scenario’s uit te werken. “We bekeken de cashflow en maakten een liquiditeitsplanning. Welke (fiscale) betalingen konden worden uitgesteld? Kwam dit bedrijf in aanmerking voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid-regeling en welke informatie moest daarvoor worden ingeleverd?

Terwijl Jan de Vries Globally Cool ontzorgde op financieel administratief gebied bogen de bedrijfseigenaren zich over de vraag wat er organisatorisch voor opties waren. “We konden niet naar onze klanten vliegen, maar wat konden we wel? E-learning! Het was al jarenlang een wens van het bedrijf, maar in de waan van de dag was er nooit tijd om het te realiseren. Iedere keer dat de optie werd geopperd, betrof het ’toevallig’ een project ‘dat niet geschikt was voor e-learning’. Door corona bleek de tijd er ineens wel rijp voor. Inmiddels zijn zes medewerkers opgeleid om webinars op te nemen. Intensief werk, maar heel bruikbaar. We kunnen er in de toekomst zeker een aantal vliegreizen mee uitsparen, toch gunstig voor het klimaat en voor het gemeenschapsgeld waarmee onze projecten worden gefinancierd.”

GloballyCool | Zaailand 96a, Leeuwarden | 058-8100034 | www.globallycool.nl

De voordelen van Apuls

Openingstijden

Heeft u een vraag?